fredag 23 maj 2008

Sex laxar i en...

.
Läste i en gammal DN att enligt "normen för god boendestandard" i Sverige ska man bo högst en person per rum, kök och vardagsrum oräknade. Gifta och sambor får dock dela. De familjer som har färre rum än så räknas enligt normen som trångbodda. Detta får bland annat den märkliga konsekvensen att en person som bor i en etta räknas som trångbodd, oavsett lägenhetens yta.

Kan såklart inte låta bli att dra paralleller till dagens besök. Farbrorn som var här idag berättade att det var hans morfar som byggde vårt hus. Morfadern och dennes hustru bodde i en av lägenheterna, med sina tio barn. Jag kom mig inte för att fråga, men jag hoppas att de bodde i en av de större, de med två rum och kök.

När farbrorn själv växte upp här, några årtionden senare, bodde hans familj i en av de mindre lägenheterna, närmare bestämt i den som numera består av vårt kök och matsal. Tanken att dessa två rum rymt en hel familj är svindlande!

Titeln på Boverkets rapport om dagens trångboddhet är målande nog: "Var finns rum för våra barn?". Behöver jag säga mer?

Inga kommentarer: