fredag 8 augusti 2008

En buss kommer lastad

.
I vår lilla by är den mesta servicen nedlagd, men sen finns det andra saker som är helt outstanding. En av dem är bokbussen.

Som namnet antyder är det en hel buss fullproppad med biblioteksböcker. Den har en stor avdelning med barnböcker, några hyllor ungdomsböcker, lite fakta och resten romaner och deckare. Högt som lågt, men med tonvikt på populärt. Såklart.

En vardagskväll varannan vecka kommer denna buss och stannar till i vår by. Vilken lyx det är! Mina barn och jag är ofta på biblioteket i vanliga fall. Vi lånar massvis med böcker, det brukar bli ett tjugotal varje gång och både barnen och jag älskar böcker!

Bokbussen kan naturligtvis inte ersätta känslan på ett bibliotek: lugnet, lukten av böcker, tystheten, alla dessa hyllmeter med lockande titlar... Men som substitut är det enastående. Särskilt med tanke på att man kan beställa vilka böcker man vill från vanliga biblioteket och få dem "hemkörda", samt lämna tillbaka även allt som lånats där i bokbussen. Perfekt för en stressad småbarnsfamilj!

Tyvärr är det inte så många i byn som upptäckt hur makalös denna service är. Sist bussen kom var barnen och jag ensamma med bibliotekarien och hon berättade att uppslutningen i byn brukar bli rätt nedslående. Kanske inte så konstigt med tanke på att här bor 500 personer. Men det är synd och skam!
.

Inga kommentarer: