lördag 5 juli 2008

Krystat om Christie

.
De första stapplande stegen av renovering har inletts. Därför tillbringar min man nu lördagskvällen tillsammans med pensel och stinkande färg för att förhärliga vår hall, som tidigare varit en mintgrön historia. Nu blir den vit, redan efter första strykningen kändes det som om den alltid hade varit det.

Själv har jag just, tillsammans med en skål pistagenötter och ett glas coca-cola, sett ett program på TV8 som handlade om Agatha Christies författarskap. Ett ganska krystat program där man försökte dissekera hennes texter och hitta gemensamma nämnare. Tesen var att Agathas skrivsätt var upplagt enligt en speciell formula så att läsaren hela tiden styrs, såväl i hur man uppfattar texten som i läshastighet, man menade på att läsaren nästan försätts i trans.

Vissa bitar var intressanta. Enligt medverkande psykolog kan till exempel den mänskliga hjärnan inte hålla mer än 5-9 olika saker i minnet samtidigt. Därför hade Christie nästan alltid 10 eller fler misstänkta och flera olika parallella händelseförlopp. Programmet menade också på att Agathas formula är densamma genom hela hennes karriär. Till skillnad från de flesta andra författare som förändras, utvecklas eller helt enkelt inte hittar sin stil förrän efter några böcker satte Agatha huvudet på spiken redan i sin första bok, som skrevs efter att hennes syster utmanat henne att hon inte skulle kunna skriva en detektivroman.

Andra delar av programmet var väl mer tveksamma. Visste ni till exempel att om Agathas böcker är kortare än 55 ooo ord är mördaren alltid en man och om de är längre än 71 000 ord är mördaren nästan alltid en kvinna? Så nu behöver ni inte utstå omaket att faktiskt läsa böckerna, det räcker med att räkna ord så har ni uteslutit i alla fall hälften av de misstänkta...
.

2 kommentarer:

Pernilla sa...

även om det var krystat så tycker jag att du beskrev programmet intressant!

Det där med att det är uppbyggt efter en viss formula är väl inget konstigt - så gör ju alla skribenter och framförallt deckarförfattare. Läs t.ex. på Camilla Läckbergs hemsida om vilka ingredienser som finns i deckare. http://www.camillalackberg.se/Deckarskola/
Ganska intressant läsning!

Och hur kunde de än få för sig att försöka dissa henne? Hon är ju om någon, en riktigt deckardrottning!

Kram

Millimu sa...

Nej, inte dissa utan dissekera.

De hade datorer som räknade ord i böckerna och kollade hur många gånger hon använde vissa termer jämfört med andra deckarförfattare. Till exempel skriver Agatha Christie nästan aldrig att någon svarade (på en fråga) hon använder alltid ordet "said". Såna saker ansågs som mycket betydelsefullt för hennes framgång. Jag har lite svårt för när man försöker läsa in undermening i vartenda ord i en text, ibland menar faktiskt författaren exakt det hon skriver!

Jo visst krävs en formel för att skriva en deckare - Agatha hade många anteckningsböcker fulla med sina karaktärsbeskrivningar etc - det de menade var speciellt var att böckerna psykologiskt och neurologiskt är uppbyggda så att man läser dem på ett visst sätt, i en viss takt. T.ex. använder hon sig mycket av upprepningar för att hamra in betydelsen av vissa stycken i boken, liksom hon använder vissa ord som t.ex. att hon upprepar ord som asscocierar till uppmärksam ett flertal gånger på kort tid, vilket skulle undermedvetet signalera till läsarens hjärna att vara just mer uppmärksam. Inte vet jag om det fungerar.

Men det var som sagt ändå rätt intressant och the bottomline var att Agathas böcker är lika beroendeframkallande som kokain. ;)