onsdag 26 november 2008

Självdestruktiv del 1

.
Ibland undrar jag vad det är som gjort att vi människor är så självdestruktiva. Vi är självförstörande både som art och som individer, ser inte till vårt eget bästa, förstår inte att tänka långsiktigt.

Detta är en obehaglig sanning som gäller för många områden. Ta mat till exempel. På individnivå ser vi hur fetma blir ett allt större problem för både vuxna och barn. Vi som är så upplysta vet vilka råvaror vi ska välja och hur vi ska tillaga vår mat för att få en så allsidig och nyttig kost som möjligt, ändå väljer väldigt många i västvärlden att blunda för detta. Vi pressar i oss själva och, vad värre är, våra barn en massa skräp dagligen.

Vi kan skylla det på generna - våra stenåldersgener som tydligen inte utvecklats en enda procent på tusentals år, vilket gör att vi fortfarande proppar i oss sött och fett så snart tillfälle ges. Allt för att försäkra oss om vår överlevnad. Men när vi nu börjar se att de kostvanor vi lagt oss till med orsakar oss sjukdomar och för tidig död - borde inte våra gener vara smarta nog att omprogrammeras? Och är det inte så att det framhålls att vår mänskliga hjärna har utvecklats enormt sedan stenåldern? Borde vi inte i så fall vara tillräckligt smarta för att överlista våra uråldriga gener?

På en högre nivå är det skrämmande vad vi har åstadkommit med vår mat. Den mat vi äter idag är totalt urholkad på nyttiga ämnen, genom något vi kallar förädling. Vi förädlar maten för att få fram större skördar, till utseendet finare grönsaker och frukt, mer kött på djuren etc och när vi gör det försvinner näringen. Vi besprutar med giftiga ämnen för att hålla skadedjur borta men tänker inte på att dessa ämnen stannar kvar som spår på den mat vi sedan äter och dessutom rinner de ner i vårt livsgivande vatten. Vem vet vilka konsekvenser det får i längden?

Som om det inte räcker med detta tillför vi en massa konstgjorda ämnen i maten. Vill vi att maten ska smaka rökt så tillsätter vi artificiell röksmak. För att få den hållbar häller vi i allsköns konserveringsmedel. Vi blandar ut maten med fyllnadsmassor eller sprutar in vatten för att få upp vikten. Allt för att producera lite mer, sälja lite mer, tjäna lite mer. Varför lägga tid på att laga riktig mat med riktiga råvaror och krydda med äkta naturliga kryddor. Vi har ju så många genvägar för att få maten att smaka mer.

Tid är pengar. Pengar är... Gud??

Finns den konsument därute som inte känner sig grundlurad?
.

Inga kommentarer: